Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război

O altă operă de referință din literatura română care are legătură strânsă cu Primul Război Mondial a fost scrisă de marele romancier Camil Petrescu.

Varianta audio a romanului se găsește la linkul de mai jos:

Un comentariu al cărții în linkul următor:

După acest roman s-a realizat filmul artistic cu același titlu în anul 1979 cu Vladimir Găitan și Ioana Pacula în rolurile principale, soții Gheorghiu. Filmul nu respectă întru totul linia narativă a romanului. Sfârșitul este diferit, oarecum semănând cu cel din filmul „Pădurea spânzuraților”, cu execuția personajului principal, pe când în roman el supraviețuiește războiului. Linkul pentru film este:

Datorită unor asemănări neîntâmplătoare dintre filmul acesta și filmul „Felix și Otilia”, aș fi fost tentat să am o postare și despre romanul și implicit și filmul inspirat din el, „Enigma Otiliei” scris de George Călinescu. Cuplul de actori Sergiu Nicolăescu – Gheorghe Dinică joacă în ambele filme roluri asemănătoare, iar sfârșitul personajelor jucate de marele nostru actor, Sergiu Nicolăescu este identic, adică mor răniți în luptele din Primul Război Mondial vegheați de rivalul lor în dragostea pentru femeia iubită.

Desigur că acțiunea ambelor romane se petrece cu puțin timp înainte sau în timpul războiului și le putem enumera ca romane de referință românești despre „La Belle Epoque” despre care am vorbit într-o altă postare. Iată linkul pentru filmul „Felix și Otilia”:

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.