Atentatul de la Sarajevo

Pe 28 iunie 1914, la Sarajevo, capitala Bosniei-Herțegovina, prințul Franz Ferdinand, moștenitor al tronului Imperiului Austro-Ungar este asasinat împreună cu soția sa de către un student anarhist pe nume Gavrilo Princip. Acest atentat avea să pună capăt unei epoci frumoase din istoria omenirii, avea să ducă la moartea a zeci de milioane de oameni de-a lungul a patru ani și trei luni, avea să ducă la dispariția de pe scena istoriei a patru imperii multinaționale, German, Austro-Ungar, Otoman și cel Țarist. Fără îndoială a fost atentatul cu cele mai importante urmări din toată istoria omenirii. Se spune că secolul XX a început de fapt în 1914, după acest atentat.

Paginile scanate din cartea „Atentate care urmau să schimbe lumea” relatează în detaliu cum au decurs faptele acelor zile din vara anului 1914.

Ultimile patru imagini prezintă atentatul asupra politicianului francez Jean Jaures, cel care dorea să unească clasa muncitoare din Franța cu cea din Imperiul German și Marea Britanie pentru a împiedica ostilitățile care aveau să înceapă. În ordine cronologică, acest atentat este cel mai important după cel comis la Sarajevo, în butoiul cu pulbere al Europei.

În cartea „Lecturi istorice” am găsit o altă versiune a atentatului comis asupra politicianului francez care ar fi putut împiedica confruntările armate care au început în vara anului 1914.

Un interesant articol postat pe situl Antena 1 despre mașina în care călătoreau prințul moștenitor și soția sa și în care au fost împușcați de Gavrilo Princip. Iată linkul:

http://a1.ro/premium/primul-razboi-mondial-a-inceput-pentru-ca-masina-arhiducelui-franz-ferdinand-nu-putea-da-inapoi-automobilul-este-si-azi-perfect-conservat-id648157.html#

 

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.